MŰHELY | Hello Wood

Ötlet és megvalósítás: Hello Wood

A II. Építészeti Nemzeti Szalon oldaltermében a Hello Wood ugyanazt a feladatot vállalja, amit egész évben egyébként is csinál: arra tesz kísérletet, hogy az építészetet láthatóvá, szerethetővé tegye az utca embere számára. Az installáció célja, hogy a látogatókat aktivitásra ösztönözze, a manuális, fzikai tevékenység mellett megteremtse az interakció lehetőségét a magyar építészetre reagáló általános, adatszintű véleménynyilvánítással.

A teremben felépülő szimbolikus építészeti gépezett egy olyan játszótér, amely a látogatókat egy folyamat állomásainak lineáris érintésével hozza közelebb az építészetről való gondolkodáshoz és közreműködőként számít rájuk a végeredményként szolgáló kültéri installáció létrehozásában. Mindezt pedig térben is elkülönített munkaállomások formájában teszi egyértelművé. Az installáció több szinten és rétegben kódolt, minden egyes elemnek jelentése van.

Az „építészet gépezet” egyes állomásai:

  1. 1. Fatelep – A rendszerezés szempontjai és a felhasználásra kerülő lécek színei, árnyalatai követik a korcsoportos eloszlásokat, az építész/civil látogatók arányát is.
  2. Fűrészüzem / Feldolgozó – A kiválasztott faanyagot a látogató a helyszíni szakmai asszisztens segítségével a következő munkaállomásnál olyan méretre vághatja, amennyire ‘menőnek’ gondolja a magyar építészetet.
  3. Jelölés / Válaszadás – A következő munkaállomáson a látogató lehetőséget és teret kap arra, hogy a falra kivetített, előre meghatározott játékos, vagylagos kérdésekre adott válaszát a levágott fadarabjára vezesse.
  4. Raktár / Rendszerező – Az utolsó munkaállomás a levágott, válaszokkal ellátott faanyag tárolására hivatott. A itt felhalmozódó, különböző színekben és méretekben kommunikáló lécek kültéri installáció(k) alapanyagaként szolgálnak, melyek a központi kiállítás időtartama alatt a Műcsarnok vonzáskörzetében találnak otthonra.