A JÖVŐ KÖRVONALAI

kurátor
Botzheim Bálint

Mit hoz a jövő? Úgy tűnik, hogy a technológia maga alá gyűr bennünket: a társadalom globális szinten a technológia változása által determináltan változik. Lassan elérkezik egy pont, amelytől kezdve a fejlődés irányíthatatlanná lesz. A technológiai szingularitást szimbolizálja a II. Építészeti Szalon kiállításán a jövővel foglalkozó terem közepén működő 3D nyomtató, amely a kiállítás ideje alatt éppen a Műcsarnok tereit klónozza – egyelőre makettléptékben. A mai civilizációnkat nyomasztó másik teher, hogy a globális gazdasági modell még mindig a növekedésen alapul. Ami már megvan, az nem elég jó, nem elég környezetbarát: cseréld le újabbra, így hangzik a burkolt felhívás. A tárlaton a 3D nyomtató közelében látható a környezetszennyezést szimbolizáló szemét-táj, amelyben a kiállítási paravánok sejtszerkezeteinek negatív formáit gyűjtöttük össze.

A jelen és a jövő közötti kapocs a fiatal generáció. Ők éppen a jelen problémáit élik át, de húsz-harminc év múlva már egészen más kihívások előtt fognak állni. A kiállításon bemutatott diplomatervek és külföldi pályázatokra készült – nagyrészt elméleti – javaslatok a sztereotípiákon túllépni képes gondolkodás példái. A tervek témái igen szerteágazók, és jórészt a fent felvázolt kortünetekkel foglalkoznak. 

110011 – Ember és gép Agriagora egri gyermekszínház Algabioreaktor Algoritmikus katedrálisCorycianDigitális formakísérletek Engesztelő kápolna a Normafán Fapelletüzem Felsőtárkányban Farkasverem – farkaskutató központ Generációs protézis HatárHáz Hősziklák Útja Kollektív üvegház – japán co-housing Magyarországon Lélekfürdő, Szabadka Meder étterem és konyhakert Merapi – Ritualizált túra Indonézia egy aktív vulkánjáraÓceáni hulladék újrahasznosító dizájn labor Pilis kapuja oktató- és látogatóközpont Rolling Stones északifénymegfgyelő kabinok és közösségi épületSalgó váraSound Under Ground koncertközpont Szélfújta ikon | Konferencia- és közösségi épület, Riga Szerpentin – Duna-múzeum és konferencia-központŰrkapszula Warsawianka sportközpont megújítása, pályázati terv
A JÖVŐ KÖRVONALAI